Teoria Dow. Fazele trendului major | Investitii | Educatie financiara

cauta

Teoria Dow. Fazele trendului major

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Dupa cum am precizat, pentru teoria Dow miscarea primara este de maxima importanta. Fie ca este vorba despre o piata bull, fie bear, trendul principal poate fi descompus in etape, comune ambelor tipuri de piata. In continuare sunt enumerate cele trei faze, urmand apoi detalierea specifica fiecareia dintre cele doua piete:

  • acumulare (piata bull) / distributie (piata bear)
  • marea miscare sau participarea publica (comuna ambelor piete)
  • exces (piata bull) /a panicii (piata bear)

Piata BULL. O piata primara bull este o piata ce are o crestere sustinuta, pe termen lung, cumparatorii fiind cei care domina.

dow 3 faze bull: acumulare,  participare,  exces,  eur/usd

In graficul de mai sus, al evolutiei cotatiei zilnice pentru perechea valutara Euro / Dollar, sunt bine puse in evidenta toate cele trei faze, despre care vom vorbi in continuare:

  1. Acumularea. Prima etapa a acestei piete poate fi usor confundata cu o reactie la ultima scadere ce tocmai s-a produs anterior. Deocamdata majoritatea investitorilor mai putin experimentati, si in general publicul larg, sunt in expectativa. Pesimismul, ce a fost excesiv la sfarsitul pietei bear, inca mai domina si la inceputul pietei bull. Majoritatea stirilor sunt defavorabile, iar cotatiile sunt in zona minimelor. Investitorii profesionisti incep sa acumuleze actiuni. Practic acum este momentul cel mai favorabil pentru cumparare, caci actiunile sunt in general subevaluate. Actiunile incep, una cate una, sa creasca. Mimimul curent depaseste minimul anterior (higher low). Trendul crescator este confirmat cand si maximul curent il depaseste pe cel precedent (higher high).
  2. Marea miscare (participarea publica) Cea de a doua etapa a unei piete bull este de cele mai multe ori si cea mai indelungata, fiind caracterizata totodata si de cel ma mare avans al preturilor. Este o perioada in care increderea investitorilor creste, bazata in special pe stirile majoritar pozitive dar si datele economice care confirma o situatie buna. Majoritatea tehnicienilor care au asteptat un semnal clar iau acum poziti long, dupa ce s- a confirmat inceputul unui trend primar crescator. Daca in faza precedenta au cumparat in general doar profesionistii, acum marea masa a publicului cumpara si participa astfel la castigul –relativ facil !-oferit tuturor in cazul acestei etape a piatei bull.
  3. Excesul. Rolurile se inverseaza in cadrul acestei etape: cumparatorii sunt investitorii neexperimentati, iar "smart money" ies din piata. Mecanismul este simplu: novicii, care au asistat pasiv la cresterile de pana acum, nu vor sa piarda oportunitatea unor castiguri ce par sigure, in timp ce profesionistii care au cumparat in prima etapa marcheaza acum profituri consistente, si se reorienteaza catre alte oportunitati. Pierzatorii sunt "frizerii", asa cum sunt denumiti cu un termen generic investitorii incepatori la BVB. Chiar si cei care nu sunt intrutotul de acord cu teoria Dow merita sa ia in considerare aceste trei faze, cel putin din perspectiva psihologiei investitorilor. Un alt argument solid este si ciclicitatea evolutiei pietelor. Cum spune intelepciunea chineza, excesul de YANG (bull) se transforma in YIN (bear).

Sursa: Finmentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau